Rýžový nákyp
Mám ráda rýži, víc teda naslano, ale občas přijde chuť i na sladkou... mno kdo by si nedal, když je smíchaná s ovocem a kousky čokolády? ;-)
Recept
přísady:
rýže (3 sáčky), mléko (1l), špetka soli, máslo (100g + na vymazání plechu), cukr (4 lžíce), vanilkový cukr, vejce (3), kompoty (2 menší, 1 větší nebo čerstvé ovoce), skořice (2 lžičky)
na posypání: cukr moučka, skořice, (případně až 100 g čokolády nadrcené na malé kousky)
postup:
Rýži propláchneme studenou i teplou vodou. Mléko se špetkou soli zahřejeme a vsypeme rýži, občas zamícháme, vaříme 30 min, pak necháme kaši vychladnout. Žloutky utřeme s máslem a cukrem. Z bílků uděláme sníh. Smícháme žloutkovou směs se sněhem, kaší, vanilkovým cukrem a skořicí, do vymaštěného plechu dáme polovinu směsi, pak kompot a pak zbytek směsi. Zde je možno posypat ještě čokoládou. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme při asi 175°C dohněda. Nakonec posypeme skořicí a cukrem.